Traseul fortificatiilor

Complexul Castelului - Zona Sub Alee - str. N. Titulescu - str. După Zid - str. Cloșca - str. Unirii - str. Pompierilor

Cetatea orașului Mediaș a fost construită între anii 1490-1534, cu o lungime de 2360 m, o înălțime de peste șapte metri, 0.8 m grosime. Aveau goluri de tragere pe trei direcții, cu drumuri de strajă, bastioane.
La început s-au întărit doar portțile principale de intrare: Poarta Steingaeser, Poarta Zeckesch, Poarta Fokesch.
Cetatea a fost fortificată suplimentar, astfel că în secolul XVIII avea 19 turnuri și bastioane, trei porți principale și patru secundare. 
Zidurile cetății au fost refăcute des, în anul 1603, 1992. Cea mai mare restaurare a fost în zona Sub Alee, la decoruri și goluri de tragere. Zidul urcă de aici spre Turnul Pietrarilor, urmează apoi traseul prin spatele azilului.
Pe strada Zeckesch se poate observa Bastionul Cuțitarilor, care unește zidul de pe strada Titulescu cu strada După Zid. 
Zidul continuă pe după Biserica Franciscană, fiind restaurat după prăbușirea lui, însă nu s-a ținut cont de modelul original, Urmează Turnul Rotarilor, un turn mic, folosit drept locuință. 
Bastionul Cizmarilor este cel mai estic punct al cetății. Urmează Turnul Porții Zeckesch, însă a fost demolat pentru a fluidiza accesul. Zidul s-a mai păstrat în zona spre Turnul Fierarilor, unde se mai pot observa golurile de tragere originale. 
Zidul urcă pe lângă bastionul Cojocarilor, un bastion construit după moda italienească din cărămidă și piatră de râu, fiind folosit ca și depozit de gheață în trecut. Estul și sudul cetății a fost întărit cu bastioanele Rotarilor, Cizmarilor, Funarilor, Lăcătușilor, cel Nou, însă au fost demolate în timp. 
Zidul își continuă traseul până la Turnul Forkesch (Aurarilor), fiind unul dintre cele trei porți principale de acces în cetate. Zidul începe să coboare pe la fost cazarmă a husarilor, construită în anul 1805 pein participarea locuitorilor orașului pentru a-i scuti de obligația de a caza în locuințele lor trupele imperiale. 
Zidul coboară spre nord-est, iar pe fundamentul unui bastion demolat s-a construit biserica reformată, în naul 1866. Coboară pe lângă cazarma pompierilor, ajungând pe strada St.L. Roth, unde până în anul 1858 era un turn de poartă mic și Ulița Noroioasă. Zidul se pierde pe după case, reapare însă în dreptul străzii Turnului, unde zidul este foarte înalt, iar turnul de aici era flancat de două bastioane. Se unește zidul cu zona Sub Alee, foarte înalt. 
Însă, la sfârșitul secolului XVIII se dovedește ineficiența zidurilor de apărare ale orașului, nu au mai fost întreținute, nu s-au mai construit altele. La începutul secolului XX, pentru a fluidiza traficul, s-au demolat 13 turnuri și bastioane.