Traseul Mediaș - Târnava - Șeica Mică - Țapu - Micăsasa

Târnava - a fost atestată în anul 1359, apare ca și Gross Prostdorf în anul 1659. Biserica a fost construită în secolul XVI, în stil gotic matur, fără turn de apărare. Biserica prezintă două intrări, cu altarul care datează din anul 1590, înalt de 8 m, cu turn de poartă. O inundație din anul 1877 a depus mult pământ și resturi în jurul bisericii, astfel că s-a format un zid de aproximativ 2 m în jur.
 
Șeica Mică - a fost atestată documentar în anul 1311, fiind dominată de biserica fortificată din centrul localității, o biserică gotică, terminată în secolul XV. A fost construită din piatră de carieră, apoi a fost fortificată, ridicaându-se atunci și o curtină în oval neregulat. În secolul XVI s-a construit curtea fântânii, care unea clopotnița cu turnul de poartă. Este un element unic construit în Transilvania, fiind o fortăreață greu de cucerit. Însă în secolul XVII s-a reclădit turnul de poartă, apoi a fost înălțat cu două caturi din cărămidă. Biserica și curtea fântânii s-au păstrat intacte, iar o valoare a bisericii o constituie cristelnița din bronz, din anul 1477, fiind lucrată de meșterul sibian Leonhardus, fiind asemănătoare cu cea din biserica evanghelică din Sibiu, realizată de același meșter. 
 
Țapu - a purtat și denumirea de Hulduualach, Holdwyllag, Hodwyllag, apoi și Villa Abatis. 
Cetatea bisericii, amplasată în mijlocul comunei biserica gotică din anul 1400. Este o biserică-sală, cu cor prelung și îngust, divizat pe două arcuri frânte. Arcul triumfal are o cornișă dreptunghiulară în trei retrageri la nașterea arcului, are contrafronturi scunde, care sprijină biserica. Lângă sunt situate cămări de provizii, acoperite cu o pantă, unde se țineau cereale, slănină, fructe, țuică, chiar și portul de sărbătoare al satului. Însă, în anul 1941 au fost demolate, în sud se afla o capelă pentru catolici. A fost demolată în anul 1852, iar materialul s-a folosit pentru construirea unei școli. 
 
Micăsasa -  are un sistem specific de cultivare pentru teren, iar clădirile datează din perioada secolelor XIII-XVI, fortificate de biserică.