Personalitati din Medias

Christian Schesäus (1535-1585), născut la Mediaș, fiu al judelui regal Stephan Schesäus, a frecventat școala gimnazială din Brașov, iar în anul 1556 este înscris la Universitatea din Wittenberg.
În anul 1558 se întoarce în Transilvania, alege cariera ecleziastică, timp de trei ani fiind diacon la Cluj, iar din anul 1561 devine preot la Dupuș. 
Moare răpus de ciumă în anul 1585, piatra lui funerară fiind prima piatră din stânga altarului bisericii Sf. Margareta. 
A avut o activitate literară vastă, a scris elegii, ode, eseuri religioase.

Laurențiu Toppeltin a scris cartea ”Origines et occasus Transsylvanorum”, cu despre obiceiurile și istoria diferitelor popoare ale Transilvaniei. A avut o activitate culturală la nivel național, cunoscând limbile săsească, maghiară, română, însă el se declara dac, fiind astfel mândru de apartanența lui săsească. 

Stephan Ludwig Roth (1796-1849), fiu al directorului liceului din Mediaș, Gottlieb Roth, s-a născut în 24 noiembrie 1796, în casa din incinta castelului. După ce a terminat liceul, a studiat teologia la Tübingen, pe lângă aceasta învățând și fizică, chimie, matematică, psihologie, pedagogie. În 4 iulie 1820 a obținut titlul de doctor, iar în anul 1831 ajunge director al liceului din Mediaș, ajungând să fie schimbat din funcție în anul 1834, deoarece concepțiile lui pedagogice  depășeau posibilitățile de asimiliare ale colegiului profesoral și al autorităților locale, astfel că în anul 1834 obține postul de preot la Nemșa. 
În cariera lui publicistică a abordat teme economice, sociale, financiare, culturale, lingvistice, istorice, fiind un luptător al echității sociale și naționale, susținând cauza recunoașterii drepturilor națiunii române. 
În anul 1848, după ce i-a murit soția, a rămas singur cu cinci copii, dintre care unul avea doar trei săptămâni. A luat parte la adunarea de pe Câmpia Libertății de la Blaj, apoi a fost trimis la Cetatea de Baltă împreună cu preotul Ștefan Moldovan. În anul 1849, ianuairie se întoarce la Moșna să își îngrijească copiii, urmând ca în aprilie să fie arestat și în 11 mai 1849 este judecat și executat. Un an mai târziu, osemintele lui au fost aduse în Mediaș, depuse în cimitirul evanghelic, iar în anul 1970, la solicitarea lui George Togan, a fost inaugurata casa memorială, în locuința lui Roth, pe strada Johannes Honterus.
Stephan Ludwig Roth era un bun cunoscător al limbilor germană, săsească, română, elenă, ebraică, latină, maghiară, cânta la pian, orgă, chitară, vioară, iar lucrările lui abordau diferite teme economice, sociale, politice, istorice. 

Ștefan Moldovan (1813-1900) a fost protopop al Mediașului între anii 1847-1849, cu casa memorială pe strada Cardinal Iuliu Hossu nr. 7. A fost trimis cu Stephan Ludwig Roth la Cetatea de Baltă, finnd responsabil de satele românești. După execuția lui Stephan Ludwig Roth se refugiază în Țara Românească. 

Andreas Gräser, fiu al directorului liceului între anii 1849-1855, autor de documente ale istoriei Mediașului. În 1852 a publicat în semn de omagiu pentru St. L. Roth lucrarea ”St. L. Roth, viața și opera”. 

Hemann Oberth (1894-1989) este una dintre cele mai cunoscute perdonalități ale Mediașului.
S-a născut la Sibiu, în 1894, a studiat la Cluj, München, Heidelberg, Götingen. A predate matematică și fizică la Liceul ”St.L. Roth”. A publicat în anul 1923 ”Racheta spre spațiile interplanetare” și ”Căile navigației spațiale”. A proiectat primul motor de rachetă cu combustibil lichid și realizează o rachetă în trepte. 
A brevetat numeroase inenții din România.